Когато не усещаме ефект

Когато не усещаме въздействие

Има много причини за блокада на въздействието на Цветята на д-р Бах. Най-вероятно е комбинацията да е подбрана неправилно или да не я взимаш достатъчно често.

Друга причина е отрицателното психологическо състояние да идва от ниво, което не може да бъде достигнато от Цветята на д-р Бах. Например по време на менопаузата хормоналните промени предизвикват променливи настроения, които не могат да бъдат хармонизирани само с помощта на Цветята на д-р Бах.

Често се случва терапията да се блокира, защото очакванията ти са много по-големи отколкото Цветята на д-р Бах могат да постигнат за кратък период от време или защото очакваш да се превърнеш в напълно различна личност. Важно е да запомниш, че лечението, особено на хроничните модели на поведение, изисква много търпение.

Друга причина може да бъде убедеността на някои хора, че „колкото повече, толкова по-добре“. Те се подлагат на няколко различни терапии едновременно, без да се задълбочават в нито една от тях. Това рядко води до задоволителни резултати.

Възможно е да не усещаш връзка с Цветята на д-р Бах, защото друг те е убедил да пробваш. В този случай би имало смисъл да спреш лечението и да започнеш отново, когато наистина го искаш.

Често се стига до застой, когато си достигнал критична точка – приближил си се прекалено много до проблем, от който несъзнателно все още не можеш да се освободиш. Може би трансформацията ще доведе до болезнени промени, които още не си готов да приемеш – например раздяла с партньор или промяна в кариерата. В този случай е желателно да спреш лечението, докато събереш достатъчно вътрешна сила за следващата крачка.

Накрая може да се получи фаза на стагнация, когато си достигнал повратната точка на самолечението. Какво можеш да направиш в тази ситуация? Не се опитвай да работиш срещу собствените си съпротивления, а в една посока с тях. Изследвай състоянието, в което се намираш в момента. Нетърпелив ли си ( Impatiens – слабонога)? Обезкуражен и изпълнен със съмнения ли си дали Цветята на д-р Бах наистина действат ( Gentian – тинтява)? Чудиш ли се в коя посока да поемеш ( Wild oat – овсига, див овес)? Това са няколко примера, които ще ти дадат представа и отправна точка за следващата ти комбинация. Ако не можеш сам да решиш проблема, се обърни към някого, на когото имаш доверие.

 „При острите състояния, например шок поради загуба на близък човек или пред страх от някаква коренна промяна в живота, цветовете на д-р Бах помагат в няколко часа или един-два дни, особено при млади хора. Колкото по-отдавна датира душевното смущение, т.е. колкото по-хронично е състоянието, толкова повече време е необходимо, за да се получи подобрение. Времето необходимо за овладяването на подобни хронифицирани смущения се простира от 1 до 20 месеца. Хората, които използват цветните есенции за разгръщане на личността си, приемат капките години наред, с почивки, понеже в развитието на личността постоянно се натрупва нов опит и непрекъснато възникват нови кризи.“

Откъс от книгата на Мехтхилд Шефер „Енциклопедия на терапията с цветята на д-р Бах“

 


Кой е Д-р Бах
Същност на Цветолечението на Д-р Бах
Често задавани въпроси и отговори
Описание на цветята при деца (Б. Мацарела)
Реперториум за деца (Б. Мацарела)
Кратък въпросник за деца (Б. Мацарела)
Реперториум (Ф. Уилър)
Когато не усещаме ефект
Rescue remedy - капките за спешна помощ
Бременност и кърмене
Приготвяне, приемане, дозировка
Физически симптоми
Често използвани комбинации
Форми на протичане на реакции

Свързани продукти

ВЪРБА, WILLOW 10мл. ВЪРБА, WILLOW 10мл.

Тагове: